Hint Bülbülü Bakımı ve Üretimi Nasıldır?

evcililan com


2407627945

Hint Bülbüllerinin isminde Hint kelimesi geçmesine rağmen ana vatanları Avusturalya’dır. Hint Bülbülleri diğer kuş türlerine göre en dayanıklı kuşlar arasında yer almaktadır. Diğer evcil kuş türlerine göre bakımı da kolaydır. Hint Bülbüllerinin en temel özellikleri su tüketimlerinin çok fazla olmasıdır. Su tüketimlerinin fazla olması suları çok içmelerinden değil suları saçmalarından kaynaklanmaktadır. Bu yüzden evde beslenen Hint Bülbüllerinin kafeslerinde yer alan su kaplarının sık sık kontrol edilmesi gerekmektedir.

Hint bülbüllerinin metabolizmaları çok hızlı çalışmaktadır. Bu hızlılık yem yemelerine de yansımaktadır. Hint Bülbülleri çok hızlı şekilde yem yemektedirler. Bilinenin aksine Hint Bülbülleri muhabbet kuşlarına oranla çok daha fazla temizlik gerektirmektedir. Bu durumun oluşmasında ki ana sebep ise dışkılama miktarlarının ve sayılarının fazla olmasından kaynaklanmaktadır.

Hint Bülbülleri kafes düzeni tabana mısır granülü, çam peleti, kum gibi malzemeler koymak ortama koku yapmaması ve sağlık açısından önemlidir. Hint Bülbülü kafesinin tabanı en geç hafta bir temizlenmelidir. Temizlik yapılırken eğer kafeste yavru kuşlar da mevcutsa mümkün oldukça sarsmadan temizlik yapılmasına özen gösterilmelidir. Hint Bülbülleri çok fazla su sıçratmaları sebebiyle kafes tabanında küflenme görülmesi sıkça karşılaşılan durumlardandır.

Hint Bülbülleri kafes seçimi yaparken mümkün oldukça yatay olarak geniş kafes seçilmesine dikkat edilmelidir. Çünkü Hint Bülbülleri yatay olarak uçmayı seven kuşlar arasında yer almaktadır. Hint Bülbülü kafesi ölçüleri en azından 45-40-40 şeklinde olması sağlanmalıdır. Hint Bülbülü kafesinde kuşların kalsiyum ihtiyacını gidermek için kalamar kemiği ve gaga taşının bulunması önemlidir. Kalamar kemiğini bir diğer adı mürekkep balığı kemiğidir.

Hint Bülbülleri ele alışabilecek, omuza ve başa konacak ya da parmağınızı uzattığınızda ısıracak tarzda kuşlardan değildir. Hint Bülbülleri kafese olan müdahaleler de bile rahatsızlık ve tedirginlik yaşamaktadır. Hint Bülbülleri muhabbet kuşlarına göre oldukça hareketlilerdir. Kafesin içinde sağa ve sola yaptıkları hızlı hareketler ile oldukça güzel görüntüler oluşturabilirler.

Hint Bülbülü kuşları meraklı canlılardır. Hint bülbülü genel olarak muhabbet kuşları ile aynı yemleri yemektedir. Genel olarak tohumları küçük olan yemleri tercih etmektedir. Bu yemler arasında akdarı, Nijer tohumu ve sarı kanarya yemleri olabilmektedir. Genel olarak Hint Bülbülü besleyen kuş severler özel mamada hazırlama imkânına sahiptirler. Hint Bülbülü için hazırlanan yumurta maması havuç, pötibör bisküvi, yumurta kabuğu ve yumurta sarısından oluşmaktadır. Özel olarak hazırlanan bu mamayı Hint Bülbülleri severek yemektedirler.

Hint Bülbülleri üreme içgüdüsüyle yaşayan enerjik ve hareketli kuşlardandır. Özel olarak hazırlanan kafes içerisinde tek başına yaşamamalarına özen göstermek gerekmektedir. Uzmanlar Hint Bülbüllerinin kafeslerde çiftler halinde beslenmesini önermektedir.

Hint Bülbülleri doğru bakım şartları altında ve hijyenik kafes koşullarında yetiştirilirse ortalama olarak 3 ila 5 yıl kadar yaşamaktadırlar. Hint bülbülü kuşları genel olarak çok fazla evcilleşebilen kuşlardan değildir. Hint Bülbülü besleyen hayvan severler muhabbet kuşları gibi ele konmalarını, konuşmalarını beklenmemelidir. 

Hint Bülbüllerinin kuluçka süresi ortalama 13 gün kadar sürmektedir. Çiftleşme sonrasında ilk yumurta ortalama 5 gün sonra gelmektedir ve dişi kuş birer gün arayla yumurtalarını bırakmaya başlar. İlk yumurtlamasında dişi Hint Bülbülleri 3 yumurta bırakmaktadır. İlerleyen zamanlarda vücutları gelişen dişi Hint Bülbüllerinin 8 yumurtaya kadar yumurtladıkları görülmektedir. Yumurtaların boş mu dolu mu olduğuna yönelik kontrolü karanlık bir yerde yumurtalara ışık tutarak anlaşılabilmektedir. Eğer yumurtaların içinde damarlar ve kırmızı kılcallar gözüküyorsa yumurtanın dolu olduğu anlaşılmaktadır. Yumurtanın içinden ışık geçiyorsa içinin boş olduğu anlaşılmaktadır.

Connection problem

Your internet connection is broken,
we miss you so much already!