Kedi Bakımında Yapılan Yanlışlar Nelerdir?

evcililan com Kediler Hakkında Bilgiler


2351330107

Kedi bakımında farkında olmadan yapılan dikkat çekmeyen birçok hata olmaktadır. Bu hatalardan en sık yapılanlarından biri kedilerin hep aynı tip mamalar ile beslenmesidir. Kediler sürekli aynı tip mama ile beslenirse belirli bir zaman sonra kedilerde mamaya karşı bıkkınlık oluşabilmektedir. Oluşan bıkkınlık kedilerin iştahtan kesilmesine neden olabilmektedir. Kedi mamalarında değişik çeşit ve markalar mevcuttur. Her mamanın kendine göre öne çıkan özelliği bulunabilmektedir. Bir mamanın tuz oranı yüksek olurken diğer bir mamanın şeker oranı yüksek olabilmektedir. Bu durumda sürekli aynı mamayı yiyen kedilerde mamanın hangi değeri yüksek ise o değer artışına yönelik kedilerde sağlık sorunu ortaya çıkabilmektedir.

Kedi bakımında yapılan hatalardan bir diğeri ise kedilere ceza vererek ve bağırarak disiplin vermeye çalışmaktır. Kediler verilen cezalardan veya bağırmalardan sadece korkmaktadırlar. Oluşan öfkenin nedenini anlamaları mümkün değildir. Bu noktada ceza vermek veya bağırmak gibi durumlarda kediler öğreti değil korku kazanmaktadır. Kedileri disiplin etmenin en mantıklı yolu yaptıkları doğru hareketlere yönelik ödüllendirmeler yapmaktır.

Kedi bakımında gözden kaçan olumlu bir durum gibi algılanan kedilerin bütün gün uyuması aslında kediler için zararlı durumları içermektedir. Kedilerin bütün gün oyuncak gibi bir köşede uyuklaması hareketsiz kalması sahipleri açısından olumlu bir durum gibi algılanabilmektedir. Kediler doğaları gereği hareketli ve avcı canlılardır. Kedinin bütün gün uyuması ve hareketsiz kalması aslında üzgün depresyon durumunda olduğunu ifade etmektedir.

Kedi bakımında yapılan hatalar arasında yer alan kedilerin sürekli kusmalarını normal karşılayıp görmezden gelinmesidir. Kediler genellikle midelerinde biriken tüy topakları sebebiyle kusabilmektedir. Tüy topakları sebebiyle oluşan kusmalar anlaşılmaktadır.

Kedilerin kusma aralıkları mutlaka takip edilmelidir. 2 ve ya 3 gün kedilerde art arda oluşan kusmaları normal kabul etmemek gerekmektedir. Bu durumda kedileri veterinere götürmek doğru olan yoldur.

Kediler kendi kendilerine temizlenebilen canlılardır. Bu yüzden kedilerin sık sık banyo yaptırılması kedi bakımında yapılan yanlışlar arasında yer almaktadır. Kediler yapıları gereği kendilerini sürekli temizleyen canlılar olduğu için kedi sahiplerinin yılda 1 kez kedileri yıkaması önerilmektedir. Kedilerini düzenli olarak yıkayan kedi severler onlara bilmeden kötülük yapmaktadır. Sık yıkanan kedilerin kendilerini temizleme özelliklerini kaybettikleri görülmektedir. Bu durumun sonucu olarak da kedilerde ciddi cilt rahatsızlıkları oluşmaktadır.

Kedilere giysi giydirmek son dönemde popüler hale gelmektedir. Kediler avcı doğaları gereği kendilerini sürekli temizleyebilen canlılardır. Kedilere giysi giydirmek onların kendi vücutlarıyla olan bağlantının kopmasına sebep olmaktadır. Bu durumda kıyafet ile günlük hayatını geçiren kedilerin temizlik, esneme, hareket kabiliyeti gibi özellikleri zamanla azalacaktır. Bu durumun sonucu olarak da kedilerde çeşitli rahatsızlıkların çıkma durumu oluşmaktadır.

Kedi bakımında çok sık düşülen hatalardan bir diğeri ise kedilerin sanki bir insanmışçasına her şeyi yemesine izin vermektir. Kedilerin sindirim sistemleri ve beslenme gereksinimleri insanlara göre çok farklıdır. Kedilere insanların yediği yiyeceklerden vermeden önce mümkün olduğunca araştırarak veya veteriner hekimlerden fikir alarak verilmesi daha doğrudur. İnsanların yediği yemeklerde aşırı tuz ve yağ olabilmektedir. Bu yiyeceklerin kediler tarafından yenmesi durumunda kedilerde sağlık açısından ciddi rahatsızlık durumu oluşturabilmektedir.

Kedi bakımında sıkça yapılan hatalardan bir diğeri ise kedilere sadece kuru mama vermektir. Birçok kedi yeterince su içmemektedir. Su içememelerinden dolayı kediler hastalanmaktadırlar. Kedilerin su içme oranlarını artırmak için hareketli su sebilleri iyi bir çözüm olmaktadır.

Kedilerin az bakım gerektirdiğini düşünmekte aslında yanlış bir yaklaşımdır. Hayvan severler kedi sahiplenmeden önce kedi bakımının zaman, emek ve maddi açıdan özveri gerektirdiğini bilmesi gerekmektedir.

Connection problem

Your internet connection is broken,
we miss you so much already!