Kedilere Verilmemesi Gereken Zararlı Yiyecekler Nelerdir?

evcililan com Kediler Hakkında Bilgiler


2357527078

Kedilere zararlı yiyecekler hayvan severlerin en merak ettiği konulardandır. Kedi bakımı ile ilgilenecek olan kişilerin bu konuyu tüm ayrıntıları ile öğrenmesi gerekir. Kedilerde beslenme, önemli unsurlar arasında yer almaktadır. Kediler en uzun süre 20 yıl kadar yaşar, beslenmelerine ve bakımlarına dikkat edilirse bu süre uzayabilir. Uzamasa bile sağlık problemi olmadan bir ömür sürmeleri mümkündür.

Kedi beslenmesinde hangi besinleri tüketip tüketemeyecekleri konusu önemlidir. Petshop ya da uzman veterinere danışılarak kedi beslenmesi hakkında detaylı bilgi almak mümkündür. Şimdi hangi besinlerin kedilere verilip verilemeyeceğini inceleyelim.

Kedi beslenmesi hakkında doğru bilinen yanlışlar oldukça fazladır. Kediler sanılanın aksine süt ve süt ürünlerinden yarar değil zarar görürler. Evet, süt içebilirler ancak bu sütün onlar için faydalı bir besin olduğunu göstermez. Süt ve süt ürünleri kedilerin sindirim sitemini zorlayabilir. Sütte bulunan laktoz kolay tolere edilemeyeceği için hazımsızlık ve ishal benzeri rahatsızlıklar ortaya çıkabilir.

İnsanların en çok yanıldığı besleme yollarından biri de kedilere soğan ve sarımsak içeren yiyecekleri vermektir. Restoran ve cafe benzeri yerlerde pişen soğanlı besinlerden kedilere atmak bağırsak sağlıklarını zora sokar. Kedilerin kırmızı kan hücrelerine zarar veren bu iki malzeme kansızlık yaşamalarına da sebep olur. Bu sebeple evde pişen yemeklerin hepsi kediler için uygun değildir. Soğan ve sarımsak kedilerden uzak tutulmalıdır.

Yediklerinde böbrek yetmezliğine sebep olan ve hatta ölümle sonuçlanan bir diğer gıda ürünü de üzümdür. Üzüm kuru veya yaş fark etmeksizin, kediler için ölümcül özellikte bir besindir. Hayvanların neyi yiyip neyi yemeyecekleri konusunda çok fazla bilinçli yaklaşım yoktur. Bu sebeple evde kedileri kuru ve yaş üzümden uzak tutmak, yol kenarlarına ve çöp konteynırlarına bu meyveyi atmamak gerekir. Kedi, üzüm tükettiyse hiç vakit kaybetmeden bir veterinere götürülmelidir çünkü bu meyve kediler için ölümcül meyve olarak bilinir.

Çiğ et, kemik ve çiğ yumurta da kedilere uygun değildir. Çoğu insan pencere altlarına, önlerine hayvanlar yesin diye kemik, çiğ kıyma ve et bırakır ancak bu hiç doğru değildir. İnsanlar için de zararlı olan çiğ etin kedilerden de uzak tutulması gerekir. Çiğ yumurta da kedilere kesinlikle önerilmez. Hem gıda zehirlenmesi hem de alerjisi yaşayabilirler. Çiğ yumurta tüketimi, kedilerde tüy ve deri problemlerine de sebep olur. 

Şekerli, baharatlı ve tuzlu besinleri de kedilere vermek zararlıdır. Böbrek rahatsızlığı oluşmaması için tuzlu gıda verilmemesi de gerekir. Şekerin tadını da kedilerin alamadığı unutulmamalıdır. Yemek yemeyi çok seven ve sürekli oburluk yapan kediler hiç düşünmeden hemen bu besinleri tüketir ancak bu durum onlara bazı metabolik hastalıklar olarak geri döner. Özellikle şeker, kedileri hantallaştırır ve obeziteye yatkın hale getirir.

Kedilerin sindirim sitemi sebze ve meyve için pek uygun değildir. Bu besinlerin çiğ oluşu da zararlarını ikiye katlayabilir. Kedi beslenmesinde çiğ sebze ve meyve tercih etmemek gerekir. Kediler için en sağlıklı beslenme yolu tüm besin değerlerinin planlandığı kuru mamalar olacaktır. Yaş mamaların bile verilmesinin bir süresi bulunur.  Kedi bakımıyla ilgilenecek olan kişiler onlar için her detayın ve tüm besin değerlerinin düşünüldüğü kuru mamaları araştırmalıdır. Sevecekleri kuru mama çeşitleri ile besleme yapılabilir.

Bu evcil hayvanlar uzun süre yaşasın ve kediler için zararlı yiyecek seçeneklerinden uzak kalsınlar isteyen herkes beslenme konusunda bilinçli olmalıdır. Bu konu da araştırma yapmak, besin içerikleri hakkında bilgi sahibi olmak iyi bir hayvan sever olmanın ilk koşuludur.

Connection problem

Your internet connection is broken,
we miss you so much already!