Köpekler Eve İlk Geldiklerinde Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler

evcililan com


3111022277

Köpekler sahiplenilen eve ilk geldiklerinde onlara yaşam alanı hazırlanması önemli bir konudur. Köpeklerin bütün evde dolaşması sakıncalı olduğu için yaşam alanı içerisinde durma öğretisini kazanması önemlidir.

Köpeklerin eğitimi köpeğin sahiplenen kişinin evine geldiği andan itibaren başlayan bir süreçtir. Bu süreç doğrultusunda yaşam alanına koyulan köpeklerin eğitimi başlamış olmaktadır. Gün içerisinde gösterilen sevgiler aralıksız olarak köpeklere sunulacak olursa akşam uyku vakti geldiği zaman yaşam alanına koyulan ve uyuması beklenilen köpeklerin ağladığı ve havladığı durumlar ile karşılaşmak mümkündür. Bu noktada gün içerisinde köpeklere gösterilen sevginin aralıklı olarak gösterilmesi gelişimi ve öğreti kazanma açısından önemlidir.

Köpek eğitimlerinde dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise köpeklerin ağladığı zaman direk olarak yanlarına gitmemektir.

Köpeklerin eğitimi şartlı refleks üzerine kurulu bir öğretim yapısına sahiptir. Her ağladığında yanına gelen sahibini gören köpek yanında sahibini görmek istediği zaman şartlı olarak ağlama refleksini geliştirebilmektedir. Bu şekilde her zaman ağlayarak sahibinin kendi yanına gelmesini sağlamaya çalışacaktır. Bu sebeplerden dolayı köpeklerin ağladığı zaman yanına gitmemek ve kucağa almamak gelişimleri açısından önemlidir.

Eve ilk gelen köpekler için diğer önemli bir konu ise mama saatlerinin düzenli olarak belirli saatlere yönelik ayarlanmasıdır. Normal şartlarda köpeklere günde 2 kez mama verilmesi yeterlidir. Verilen mamaların günün belirli saatlerinde köpeğe verilmesi gerekmektedir.

Sürekli yaşam alanında mama bulunan köpekler mamayı istedikçe yiyebileceği için hem yeme düzensizliğine hem de tuvalet düzensizliğine sahip olacaktır. Köpeklere verilen mamaların miktarı az olursa köpeğin mamayı yiyip yemediği konusunda tespitte bulunmak daha rahat olacaktır. Köpeklerin mamalarını yiyip yemediği konusunda yapılacak tespitler olası hastalıkların tespitinde önemli bir belirteçtir. Çünkü genellikle hastalığı ve rahatsızlığı olan köpeklerde iştahsızlık yaygın görülen bir durumdur.

Sahiplenilen köpeklerin sahiplerinin evine ilk geldiği zaman öğretilmesi gereken ilk şey hayır komutudur. Hayır komutu köpeklerin genel eğitimlerinde birçok öğretinin kazandırılması için aracı rol üstlenmektedir. Sahiplenilen köpeklerin yanlış yaptığı hareketlerde ona öğretileri hayır komutu vasıtasıyla aktarılacaktır.

Köpeklere hayır komutu öğretilirken öncelikle bütün köpeklerin karakterlerinin aynı düzeyde olmadığının farkında olarak pedagojik olarak köpeklere yaklaşmak gerekmektedir. Bazı köpekler baskın karakterde olurken bazı köpekler daha pasif ve eğitime yatkın olabilmektedir.

Köpekler eve ilk geldiklerinde ödül yöntemini köpekler üzerinde uygulayarak teşvik olarak kullanılması gerekmektedir. Ödül yöntemini köpekler üzerinde daha çok hayır komutu öğretiminde, ismini öğrenmesinde, gel komutlarında kullanmak mümkündür. Köpekler üzerinde verilen ödüllerin gün içerisinde 3 defayı geçmemesi gerekmektedir. Ödül olarak normal mamanın dışında her zaman kullanılmayan yiyecekler verilmelidir. Bu şekilde ödül verilmez ise köpek mama ile ödülü karıştırır ödülün farkını anlamayabilir.

Köpeklerin eve ilk geldiğinde önemli konulardan biri de köpekler üzerinde sahipleri tarafından otorite kurulmasıdır. Otorite kurmak, disiplin etmek köpekleri sevmemek anlamına gelmemektedir. Ev içerisinde köpek tarafından uyulması gereken yasaklar ve kurallar belirlemek önemlidir.

Köpekler ev içerisinde belirlenen kuralların ev üyelerinin hepsi tarafından uygulandığını gördükçe belirlenen kurallara uyacaktır. Bu noktada önemli olan unsur belirlenen kurallara evin bütün bireylerin aynı şekilde uyulmasıdır. Evin bütün bireylerinin kurallara uyması sonucunda köpeklerde öğretiler daha hızlı ve kalıcı gerçekleşir.

Köpeklerini yavru olarak sahiplenen hayvan severler evlerine getirdikleri köpekleri disipline ederek kurallara uymayı öğretmeleri önemli bir konudur. Köpeklerin bedensel olarak büyüyecekleri düşünülürse uyması gereken kurallara karşı öğreti kazanmayan yavru köpeklerin kural tanımayan hareketleri ilerleyen zamanlarda kendi karakterine dönüşecektir. Yaş olarak belirli bir ayı geçen köpeklerin eğitimi yavru köpeklere göre daha zor olacaktır.

Connection problem

Your internet connection is broken,
we miss you so much already!