Rottweiler Irkı Hakkında Hiç Duymadığınız Bilgiler

evcililan com


2304629660

Rottweiler köpek ırkı, yeryüzünde yaşamış en eski köpek cinsidir. Rottweiler cinsi köpekler dışarıdan bakıldığında biraz korkutucu görünse de eğitildikleri takdirde toplumsal hayata kolaylıkla adapte olabilirler. Köpek ırklarını merak eden kişiler için Rottweiler cinsi köpeklere dair bilinmeyen ya da hiç duyulmamış çok sayıda bilgi bulunur. İşte size Rottweiler’ler için püf noktası olabilecek birkaç bilgi…

Bu cinsin ismi Almanya’nın Rottweil” kasabasından gelir. Burada çok eskiden “rottweiler kasap köpeği” olarak nam salmışlardır. Güçlü yapıları ile birlikte polis ve daha birçok güvenlik teşkilatı için koruma köpeği olarak tercih edilirler. Bu görevin hakkını da gerçekten verirler. Almanya’da Rottweiler cinsi köpekler için iki tane dernek bile kurulmuştur. Bu iki dernek daha sonraları birleşerek çalışmalarına devam etmiştir. O ana kadar dünyada bulunan Rottweiler cinsinin sayısını, standartlarını ve üretim prosedürlerini kayıt altına almışlardır.Üstün özellikleri ile polis köpeği olarak kabul edilen Rottweiler kaliteli bir biçimde çoğaltılmaya çalışılmıştır. 

Alman ırkı olarak dünyaya yayılan bu türün kökeni Roma İmparatorluğu’na kadar dayanır. Modern Rottweiler cinsi 1910 yılında keşfedilmiştir. Saldırgan yapısından ötürü çok erken yaşlarda eğitilmeye ve ehlileştirilmeye başlanmalıdır. Bir Rottweiler ile aile yaşantısı sürmek isteniliyorsa eğitimleri son derece önemsenmelidir. Çocuklar ile yaşamaya alıştırılmalı, yavru eğitimleri mutlaka tamamlanmalıdır.

Köpek yetiştirirken bahçeli evlerde bir kulübe kullanmak kolaylık gibi görülür. Ancak Rottweiler cinsi köpekler için bu pek önerilmez. Saldırgan tutumlarını törpüleyebilmek adına onları sosyal hayata dahil etmek gerekir. Tek başlarına bir kulübe de yaşamak daha da hırçın olmalarına sebep olur.

Rottweiler cinsi, çok sık banyo yapmayı sevmez. Güçlü ve sağlam bir yapıya sahip olmalarına rağmen hemen üşüyüp hasta olabilirler. Soğuk havadan etkilenmemeleri adına banyo yaptırırken sıcak havaları tercih etmek daha doğru olacaktır. Sert mizaçlarından ötürü kulağa tuhaf gelse de hastalanmaya müsaittirler. Kulak ve ağız enfeksiyonlarına da meyilli oluşları bu sebeptendir.

Rottweiler cinsi için eğitim çok önemlidir. Onları eğitmesini ve sosyalleştirmesini bilmeyen kişilerin bakımlarında saldırganlık dürtüsü ile hareket ederler. Bunun dışında eğitilebilirlikleri yüksek ve sahiplerine düşkün köpeklerdir. Yasaklı bir ırk değillerdir, ağızlık olmadan da gezebilirler ancak mutlaka bilinçli kişiler tarafından sahiplenilmesi gereklidir.

Rottweiler cinsi eskiden çoban ve bekçi köpeği olarak da kullanılmıştır. Sanılanın aksine bu bekçilik görevi küçükbaş hayvanlar için değildir. Daha ziyade sığır gibi iri hayvanların güdülmesi için çalışmışlardır. Güçlü koordinasyon ve dikkat yetenekleri sayesinde bu görevi uzun yıllar boyunca yerine getirmişlerdir.

Rottweiler cinsi köpeklerin yemek yemeye karşı düşkünlükleri de bir hayli fazladır. Tam anlamıyla obur köpekler listesinde yer alırlar. Beslenmeleri için ayrı bir özen göstermek gerekir. Irka özel olarak satılan kuru mamalar tercih edilebilir. Evde hazırlanan yiyecekler ile besleme yapılacaksa protein, karbonhidrat dengesini ayarlayan öğünler hazırlanmalıdır. Rottweiler cinsi köpekler günlük enerjileri için gereken dengeli beslenme formları ile bakılmalıdır.

Güvenlik teşkilatlarında görev alabilme özellikleri bulunan Rottweilerlar yüksek derecede koku alma duyusuna sahiptir. İz sürücü özellikleri de onları koruma ve takip açısından çok yetenekli yapmaktadır. Yerde koklama yapabilme becerileri ile emniyet kurumlarının en yetenekli elemanı olarak çalışabilirler.İyi bir polis köpeği, iz takip köpeği, terapi köpeği, koruma köpeği ve arama kurtarma elemanı olmalarının yanı sıra doğru ellerde iyi bir aile köpeği de olabilirler. Karakterlerinden ödün vermeyen yapıları ile Rottweiler cinsi köpekler, 11-13 yıl civarı yaşayabilirler. İyi bir bakım ile bu süre birkaç yıl daha uzatılabilir.

Connection problem

Your internet connection is broken,
we miss you so much already!